لیست کارهای مراسم عقد

بعد از مراسم خواستگاری، بلهبران و آشنایی خانوادهها، نوبت به آمادهکردن مقدمات مراسم عقد میرسه. قطعا بعد از چالشهایی که در خواستگاری برای تعیین مهریه و شیربها داشتین، حالا دوست دارین در مراسم عقدتون چیزی از قلم نیفته. در یک نگاه کوتاه کارهای زیر رو باید در مراسم عقد انجام بدین:
- انتخاب محضر
- گرفتن معرفینامه از محضر
- انجام آزمایش پیش از ازدواج
- تعیین نوع و تم مراسم عقد
- انتخاب آرایشگاه عروس
- تهیه لباس عروس و داماد
مراسم عقد یکی از مراسم سنتی ایران به حساب میاد که اهمیت زیادی برای ما داره. در این مطلب به جزئیات مراسم عقد، از آمادهسازی تا اجرای مراسم، به ترتیب زیر میپردازیم:
- برنامهریزی کارهای روز عقد
- انتخاب سالن مناسب برای عقد
- چیدمان سفرۀ عقد
- لیست خرید برای مراسم عقد
- تعداد و نحوۀ دعوت از مهمونهای مراسم عقد
- پذیرایی و موسیقی در مراسم عقد
- مراحل قانونی و کارهای مهم در مراسم عقد
اگر نزدیک مراسم عقدتون هستین و میخواین مطمئن بشین انجام کاری رو فراموش نکردین تا انتهای این مطلب همراه ما باشین.
برنامهریزی کارهای روز عقد
وقتی تاریخ عقد مشخص میشه، زمان تعیین نوع برگزاری مراسم عقد میرسه که میتونین به سه شکل مختلف برگزار کنین: عقد محضری، مراسم عقد در خانه و برگزاری همزمان عقد و عروسی. نوع برگزاری و برنامههای هرکدوم از این مراسم با هم فرق داره، که در ادامه توضیح میدیم.
عقد محضری
اگر تصمیم دارین مراسم عقدتون رو در محضر برگزار کنین، باید به این نکته توجه داشته باشین که فضای آنجا برای عکاسی و فیلمبرداری مناسب باشه. برای برنامهریزی عقد محضری، کارهای زیر رو میتونین انجام بدین:
- بازدید از محضر قبل از مراسم: برای اینکه مطمئن بشین که همه چیز مطابق سلیقه شماست، محضر رو ببینین و زمان بازدید به جایگاه عروس و داماد، مکان عکاسی، نورپردازی سالن و ترتیب نشستن مهمونها توجه کنین.
- تحویل مدارک مورد نیاز به دفتر محضر: در اولین قدم شناسنامه عروس و داماد رو به محضر تحویل میدین.
- گرفتن معرفینامه از محضر: برای انجام آزمایشهای قبل از ازدواج باید نامه محضر رو به آزمایشگاه تحویل بدین.
- انجام آزمایش پیش از ازدواج: معرفینامه رو به آزمایشگاه میدین و آزمایشها رو انجام میدین.
- شرکت در جلسات آموزشی: تا آمادهشدن جواب آزمایش، در جلسات آموزشی و مشاوره پیش از ازدواج شرکت میکنین.
- تحویل نامه آزمایشگاه به محضر: برای ثبت ازدواج باید نامه تایید آزمایشگاه رو به محضر تحویل بدین.
- خرید وسایل مورد نیاز برای عقد: در بخشهای بعدی به لیست کاملی از وسایل لازم برای عقد اشاره میکنیم.
- تدارکات سفره عقد: اکثر محضرها سفرۀ عقد دارند، در صورتی که محضر مد نظر شما سفره نداشت یا شما آن را نمیپسندیدین، میتونین سفره عقد مورد علاقهتون رو سفارش بدین و اجاره کنین.
- پذیرایی و غذا: برای پذیرایی میتونین با سالنی بعد از محضر هماهنگ کنین و پذیرایی در آن سالن انجام بشه.
- تهیه لباس عروس و داماد
- تعیین وقت آرایشگاه برای عروس.
عقد در خانه
شاید دوست داشته باشین مراسم عقدتون در فضایی صمیمی و در خانۀ پدری برگزار بشه. بعضی مراحل برگزاری عقد در خانه مشابه عقد محضریه؛ مثل تهیه لباس عروس و داماد، تعیین وقت آرایشگاه برای عروس، انتخاب محضر، تحویل مدارک به آنجا، دریافت معرفینامه، انجام آزمایشهای پیش از ازدواج، حضور در جلسات آموزشی و تحویل نتیجه آزمایش به محضر. در ادامه، به بعضی از مراحل خاص مربوط به عقد در خانه اشاره میکنیم:
- مشخصکردن تعداد مهمونها با توجه به فضای خانه
- چیدمان میز و صندلی
- اجاره و تدارک وسایل سفرۀ عقد
- تعیین و تزیین جایگاه عروس و داماد
- آمادهکردن گیفت نامزدی
- هماهنگی با عاقد
- هماهنگی با گروه موسیقی و فیلمبرداری.
برگزاری همزمان عقد و عروسی
اگر قصد دارین مراسم عقد و عروسی رو همزمان برگزار کنین، باید بدونین که هماهنگی این دو مراسم بزرگ کاری پرچالش اما امکانپذیره، به شرطی که برنامهریزی دقیقی داشته باشین. باز هم، بعضی از مراحل این نوع برگزاری مشابه مراسم عقد محضریه؛ مراحلی مثل انتخاب محضر، تحویل مدارک به آنجا، دریافت معرفینامه، انجام آزمایشهای پیش از ازدواج، حضور در جلسات آموزشی و تحویل نتیجه آزمایش به محضر. مراحلی هم وجود داره که خاص برگزاری همزمان عقد و عروسیه، شامل موارد زیر میشه:
- زمانبندی دقیق: باید زمانی مناسب برای هر دو مراسم در نظر بگیرین تا هر دو جشن منظم برگزار بشه.
- انتخاب سالن مناسب: سالنی انتخاب کنین که حتما اتاق عقد مستقل داشته باشه.
- هماهنگی با عاقد: زمان دقیق حضور عاقد رو هماهنگ کنین.
- کیک عقد رو سفارش بدین.
- انتخاب آرایشگاه مناسب: آرایشگاهی انتخاب کنین که بعد از مراسم عقد بتونه سریع آرایش عروس رو برای مراسم عروسی تغییر بده. برای داشتن یک انتخاب خوب میتونین مقاله بهترین آرایشگاه برای عروس رو مطالعه کنین.
- تعیین مهمونهای مراسم عقد: با توجه به اندازه اتاق عقد در سالن، مشخص کنین کدومیک از مهمونها باید در مراسم عقد حضور داشته باشن.
انتخاب سالن مناسب برای عقد
در فرآیند برنامهریزی برای مراسم عقد انتخاب سالن مناسب خیلی اهمیت داره. زمان انتخاب سالن عقد علاوهبر شیکبودن و زیبایی آن باید به این نکته هم توجه کنین که سالن به سلیقه شما و همسرتون نزدیک باشه. برای انتخاب سالن مناسب برای عقد باید به موارد زیر توجه کنین:
- تعیین بودجهای که برای مراسم عقد در نظر گرفتین.
- تعداد مهمونها رو در نظر بگیرین و با توجه به آن، سالن کوچک یا بزرگ بگیرین.
- به موقعیت مکانی سالن توجه کنین، سالنی که دسترسی بهتری داره رو انتخاب کنین.
- پارکینگ و امکانات رفاهی مثل اتاق تعویض لباس و سرویس بهداشتی رو در نظر بگیرین.
- به تزیینات، نورپردازی و جایگاه عروس و داماد توجه کنین.
- جایگاه رقص رو با دقت بررسی کنین.
- قبل از رزرو حتما از سالن و نحوۀ پذیرایی بازدید کنین.
- سیستم تهویه و سیستم گرمایی و سرمایی سالن رو بررسی کنین.
با توجه به این نکات لیستی از اولویتهای خودتون تهیه کنین تا سالن عقد با سلیقۀ شما کاملا هماهنگ باشه. برای داشتن یک انتخاب مناسب بهتره مقاله بهترین سالنهای عقد رو مطالعه کنین.
چیدمان سفرۀ عقد
سفرۀ عقد نمادی از آغاز زندگی مشترک و مرکز توجه در این مراسمه. قبل از هر چیز باید به انتخاب رنگ وسایل سفره توجه کنین؛ سفید، طلایی، نقرهای و کرمی رنگهای کلاسیکی هستن که با توجه به تم مراسم میتونین از آنها استفاده کنین. شاید بعضی زوجها دوست دارن با توجه به تم کلی مراسم، رنگهای متفاوتی مثل قرمز، آبی، سبز و صورتی رو انتخاب کنن.
قرآن، آینه، شمعدان، کلهقند، شاخهنبات، سکه، گردو و بادام، نان، سبزی و میوه از وسایل نمادین و با اهمیت سفرۀ عقد هستن. هرکدوم از این عناصر معنای خاصی به سفرۀ عقد میدن، مثلا آینه و شمعدان نماد روشنایی در زندگی مشترکه. علاوهبر این وسایل نمادین، بعضی عناصر تزیینی مثل شمع، گلهای رنگی، سنگها و مرواریدهای سفید برای زیبایی بیشتر سفرۀ عقد استفاده میشه.
چیدمان وسایل روی سفره باید کاملا کاربردی و قابلدسترس باشه. آینه و شمعدان معمولا در مرکز سفره قرار میگیره و بقیه وسایل به صورت متقارن یا نامتقارن در اطراف آن چیده میشن. نورپردازی مناسب و پارچههای حریر و ساتن زیبایی سفرۀ عقد رو چندین برابر میکنه.
لیست خرید برای مراسم عقد
بهتره بعد از تعیین وقت سالن و محضر، با توجه به بزرگی مراسمتون لیستی از وسایل ضروری که برای مراسم عقد نیاز دارین تهیه کنین؛ تا با آرامش و بدوناسترس بقیۀ کارها رو انجام بدین. در این قسمت لیستی از وسایل ضروری و مورد نیاز برای مراسم عقد ارائه کردیم:
- لباس و زیورآلات: لباس عروس و داماد، حلقه و ساعت عروس و داماد، زیورآلات مثل سرویس طلا برای عروس، کیف و کفش، ست لباس زیر و تاج عروس.
- وسایل پذیرایی (اگر مراسم عقد در خانه برگزار میشه): شیرینی، میوه، نوشیدنیهای گرم و سرد، ظروف مختلف سرو غذا و شیرینی، دستمالکاغذی، کارد و چنگال و لیوان.
- گلآرایی: گلآرایی سالن مراسم، دسته گل عروس که بهتره با گلآرایی سالن هماهنگ باشه و گلآرایی سفرۀ عقد.
- لوازم جانبی: کارت دعوت، گیفتهای عقد، دفتر یادبود مراسم، جعبه یا صندوق برای جمعآوری هدایا و وسایل آرایشی و بهداشتی برای عروس و داماد (برای اطلاعات بیشتر وسایل مورد نیاز عروس برای عقد رو مطالعه کنین).
تعداد و نحوۀ دعوت از مهمونهای مراسم عقد
تعداد و نحوۀ دعوت از مهمونهای مراسم عقد یکی از اقدامهاییه که باید در برنامهریزی اولیه به آن توجه کنین. تعداد مهمونها به بودجه، ظرفیت سالن و بزرگی مراسم بستگی داره. اگر بودجهتون اجازه میده و میخواین مراسم بزرگی برگزار کنین، میتونین بین 200 تا 300 نفر رو برای مراسم عقد دعوت کنین. اما اگر مراسم عقد و عروسی جداگانه برگزار میشه، بهتره مراسم عقد را سادهتر و با تعداد مهمون کمتری برگزار کنین.
شیوۀ دعوت از مهمونها هم به تم و سبک مراسم عقد شما بستگی داره. میتونین از روشهای مختلفی مثل کارت دعوت سنتی یا دیجیتالی، ارسال پیامک، تماس تلفنی یا حتی دعوت حضوری استفاده کنین تا تاریخ، مکان و ساعت مراسم عقد رو به اطلاع مهمونها برسونین.
پذیرایی و موسیقی در مراسم عقد
پذیرایی و موسیقی دو بخش تاثیرگذار در مراسم عقد هستن که میتونن مراسم شما رو بهیادماندنیتر کنن. هر کدوم از آنها به برنامهریزی و در نظر گرفتن سلیقه شما و همسرتون نیاز داره. با توجه به نوع برگزاری مراسم عقد، میتونین از اجرای موسیقی زنده، دعوت از دیجی یا پخش موسیقی استفاده کنین. اگر میخواین با اسپیکرهای بزرگ موسیقی پخش کنین حتما آهنگهای مرتبط و مناسبی برای بخشهای مختلف مراسم در نظر بگیرین.
در ادامه، به نکات کلیدی در مورد پذیرایی در مراسم عقد اشاره میکنیم:
- نوع پذیرایی: میتونین پذیرایی سبک مثل میوه، شیرینی و نوشیدنیهای گرم و سرد در نظر بگیرین؛ یا پذیرایی کاملتری همراه با غذاهای گرم و سرد داشته باشین.
- کیک عقد: این کیک نماد شیرینی زندگی مشترکه، میتونین در بخشی از پذیرایی برشهای کیک رو بین مهمونها تقسیم کنین.
- نوشیدنیهای مناسب برای مراسم عقد: میتونین با در نظر گرفتن فصلی که مراسم در آن برگزار میشه از مهمونها با نوشیدنیهای گرم یا سرد پذیرایی کنین.
- ظروف پذیرایی: سعی کنین تا حد ممکن از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنین و اگر مجبور شدین حتما ظروف با کیفیت تهیه کنین.
- تیم پذیرایی: اگر مراسم عقد در خانه برگزار میشه، حتما از تعدادی مهماندار با تجربه برای پذیرایی از مهمونها کمک بگیرین.
مراحل قانونی و کارهای مهم در مراسم عقد
زمان برگزاری مراسم عقد علاوهبر کارهای تشریفاتی و عاطفی، باید انجام مراحل قانونی را هم برنامهریزی کنین. این مراحل ضروری برای رسمیکردن ازدواج و ثبت آن در دفاتر رسمی هستن. در ادامه، به این مراحل اشاره میکنیم:
- انتخاب محضر: در بخش اول مقاله به صورت کامل در مورد این مرحله توضیح دادیم.
- تعیین مهریه: معمولا در زمان بلهبران میزان مهریه و شیربها مشخص میشه که اعلام آن برای ثبت در عقدنامه لازمه.
- تعیین شرایط ضمن عقد: میتونین در عقدنامه شرایطی مثل حق طلاق برای عروس، حق تحصیل و حق کار رو به عنوان شرایط ضمن عقد اضافه کنین.
- حضور شاهد: برای ثبت عقد، حضور حداقل دو شاهد مرد (یا یک مرد و دو زن) ضروریه. شاهدها باید کارت ملی یا شناسنامه همراه داشته باشن.
- تنظیم عقدنامه: بعد از انجام تشریفات عقد (مثل خواندن خطبۀ عقد)، نمایندۀ محضر عقدنامه رو تنظیم میکنه و عروس، داماد و شاهدین باید آن را امضا کنن. بعد از ثبت باید یک نسخه از عقدنامه به شما تحویل داده بشه.
- مراجعه به ثبت احوال: بعد از ثبت ازدواج، باید برای ثبت وضعیت تاهل در شناسنامه به ثبت احوال مراجعه کنین.